Kontakt
Tel. 00386 40 416 761


Lokacija
Dedni Dol 2,
1294 Višnja Gora

 
Domov > Predavanja > STROKOVNO MNENJE O NAČINU DRUŽINSKE UREDITVE PO LOČITVI STARŠEV

Predavanja in programi

STROKOVNO MNENJE O NAČINU DRUŽINSKE UREDITVE PO LOČITVI STARŠEV
25.10.2018 0:00 Dedni Dol

V Svetovalno izobraževalnem centru MIT ponujamo staršem v postopku ločevanja oz. razveze strokovno obravnavo, ki jima bo pomagala pripraviti ustrezen načrt varstva in vzgoje za skupne otroke. V procesu obravnave se opravijo pogovori z obema staršema in vsemi otroci v različnih kombinacijah. Po potrebi se v obravnavo vključi še kakšna dodatna oseba, v kolikor ocenim, da bi mnenje te osebo lahko pomembno vplivalo na oblikovanje strokovnega mnenja.

Vsa strokovna javnost, predvsem pa raziskave v tujini kažejo na to, da je za zdrav psihofizični razvoj otroka bistvenega pomena vključenost obeh staršev v vzgojo otroka tudi po njuni ločitvi. Sam se z izsledki raziskav  in dognanji stroke strinjam, dodajam pa, da morajo biti za vsako obliko varstva in vzgoje izpolnjeni določeni pogoji. Poznamo več načinov družinske (formalne) ureditve po ločitvi staršev: skupno skrbništvo; deljeno skrbništvo; varstvo in vzgoja pri enem staršu, z drugim stiki; gnezdenje idr.

Vsaka družina ima specifične potrebe družinskih članov, specifične okoliščine, starši imajo različne načrte za prihodnost itd. Zato je tudi način izvajanja posamezne oblike skrbništva pri različnih družinah lahko povsem različen, četudi gre za isti tip ureditve.

Vsi starši menimo, da smo najboljši starši in da redko delamo napake. Še posebej težko priznamo dobre stvari pri drugem staršu takrat, ko smo čustveno močno obremenjeni. Ločitev od partnerja je zelo stresen dogodek in zato strokovno mnenje tretje nepristranske osebe, ki ni čustveno vpletena v dogodek, lahko pomeni pomembno izhodišče za primerno načrtovanje nadaljnjega življenja družinskih članov.

Strokovno mnenje se oblikuje povsem individualno, prilagojeno posamezni družini in ni namenjeno določanju najprimernejše splošne oblike varstva in vzgoje.

 

Komu je namenjena strokovna obravnava:

 • Staršem, ki so v razhajanju in ki se zavedajo, da na trenutno situacijo zavoljo močne čustvene obremenjenosti težko pogledajo objektivno.
 • Staršem, ki se želijo izogniti obisku državnih institucij, katerih vrata so odprta na očeh javnosti in ki želijo družinske probleme reševati stran od te »javnosti«.
 • Staršem, ki so živeli v izvenzakonski partnerski skupnosti in imajo skupnega otroka (-e). Zavoljo nesklenjene zakonske zveze niso dolžni opravljati uradnih svetovalnih razgovorov na CSD-u. Ne vedo pa, kam se še lahko obrnejo po pomoč in nasvet.
 • Staršem, ki želijo ukrepati preventivno in ne šele takrat, ko pridejo na sodišče.
 • Staršem, ki želijo visoko strokovno obravnavo s strani za to usposobljenega strokovnjaka.
 • Staršem, ki želijo privarčevati – ne želijo, da sčasoma njuna nesoglasja pridejo na sodišče. Vsaka obravnava na sodišču je velik strošek, sodniki pa v primeru bojev za varstvo in vzgojo nad otroki zelo pogosto za dodatno mnenje zaprosijo sodnega izvedenca. Povprečna cena priprave strokovnega mnenja sodnega izvedenca je 1500 €.

 

Kaj lahko družina pričakuje od obravnave:

 • Nepristransko in korektno obravnavo vseh družinskih članov,
 • preiskavo vseh okoliščin, ki bi lahko pomembno vplivale na  oblikovanje strokovnega mnenja,
 • konkretno mnenje, kakšen način funkcioniranja družine bi po ločitvi staršev najbolje zadovoljeval potrebe vseh družinskih članov in bil posledično najbolj primeren za zdrav otrokov psihofizični razvoj,
 • aktivno udeležbo pri oblikovanju strokovnega mnenja s strani vseh družinskih članov,
 • nadaljnje spremljanje in svetovanje pri izvajanju predlagane načina izvajanja varstva in vzgoje.

 

Opisana obravnava je »alternativa« sodnoizvedenškim mnenjem, le da ponujeno obliko pomoči lahko starši koristite že takoj po razpadu partnerske skupnosti, in ne šele takrat, ko se na sodišču ne morete uskladiti. Posledično je ta način izvensodni in bistveno cenejši. Predlagano strokovno mnenje ni za nikogar formalno obvezujoče, je pa lahko dobra smernica staršema za uspešno izvajanje starševske vloge tudi v prihodnje.

 

Cena ure strokovnega dela je 40 €. Povprečno število ur za pripravo strokovnega mnenja je med 10 in 15 ur. Končno število ur je odvisno od kompleksnosti posameznega primera. Povprečni strošek na obravnavo je tako med 400 € in 600 €. Na enega starša to znese med 200 € in 300 €. To pa je cena približno ene pripravljalne vloge, ki jo spiše odvetnik za obravnavo na sodišču oz. tretjina cene sodnega izvedenca, v kolikor ga določi sodišče.

 

Program torej ponuja alternativo in preventivo na področju urejanja varstva in vzgoje za otroke ločenih staršev.

Na prvi informativni izgovor vabljena oba starša. Oblikovanje strokovnega mnenja je možno le ob sodelovanju celotne družine.

Za več informacij sem dosegljiv na  matej@centermit.si   ali 040 416 761.

 

Matej Zaplotnik

 
Prijava
 
 
*Naročam število vstopnic
  40,00 €
 
 
*Ime
*Priimek
*Naslov
*Poštna številka *Pošta
*Telefon
*E-naslov
Opombe
Polja označetna z * so obvezna.
s splošnimi pogoji
 
 
Plačilo
Ob oddaji naročila prejmete na e-naslov predračun. Po plačilu predračuna vam na e-naslov pošljemo vstopnico, katero prinesite s seboj na predavanje. V primeru, da ste naročili več vstopnic, bomo za vsakega udeleženca poslali svojo.

V kolikor želite, da vam predračun pošljemo v fizični obliki na domač naslov, nam to prosim sporočite pod Opombami.
 
 
Skupna vrednost naročila:
 
 
Bodite obveščeni z e-novicami
Tekoče novosti, napovedi dogodkov, ...Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
  
OK
Več