Kontakt
Tel. 00386 40 416 761


Lokacija
Dedni Dol 2,
1294 Višnja Gora

 
Domov > Predavanja > PRIPRAVA STROKOVNEGA MNENJA SKOZI PRIZMO STARŠEVSEGA ODTUJEVANJA

Predavanja in programi

PRIPRAVA STROKOVNEGA MNENJA SKOZI PRIZMO STARŠEVSEGA ODTUJEVANJA
30.6.2019 0:00 Dedni Dol

Starševski odtujitveni sindrom (The Parental Alienation Syndrome) je dinamika družine, ko začne po ločitvi staršev otrok zavračati enega starša. Zavrnitev starša in odtujevanje od njega je navadno neupravičena in ne temelji na nobenih ekstremno negativnih izkušnjah otroka s tem staršem. Odnos s tarčnim staršem se začne počasi »rušiti« in ko je otrok enkrat povsem odtujen od enega starša, je zelo težko ta odnos med otrokom in staršem ponovno vzpostaviti nazaj.

Kot strokovnjak za področje ločitve staršev dajem zelo velik poudarek razvoju znanja in na izobraževanju s področja obravnave ločenih družin, kjer je prisotno odtujevanje. Zaradi specifične in izredno kompleksne dinamike družine je potrebno veliko znanja za prepoznavanje tovrstne dinamike, ki je v obtožbah med staršema pogosto kombinirana s sumom oz. obtožbo zlorabe oz. zanemarjanja otroka. Prepoznavanje prave dinamike in dogajanja v družini, ugotavljanje stopnje odtujenosti otroka in predvsem ustrezna intervencija je zato ključnega pomena. Ravno tako je ključnega pomena tudi izobraževanje vseh vpletenih strokovnjakov, vključenih v posamezni primer (CSD-ji, sodniki, odvetniki, sodni izvedenci, psihologi idr.), da znajo družinsko dinamiko ustrezno prepoznati in v sodnih procesih odločati v dejansko korist otrok. Ne le, da slepo podpirajo otrokove besede in njegova mnenja, ki ne izražajo nujno otrokovega dejanskega počutja, še redkeje resnične dolgoročne otrokove koristi.

Stalen in kvaliteten razvoj za delo na tem področju mi zagotavljajo redno raziskovanje in prebiranje tuje strokovne literature, delo pod mentorstvom strokovnjakov iz tujine, sodelovanje z različnimi strokovnjaki s Slovenije (socialni delavci, kriminalisti, tožilci) idr.

Za oblikovanje nepristranske družinske anamneze je potrebno delo s celotno družino. Le ob obravnavi celotne družine je možno izdelati objektivno in kvalitetno strokovno mnenje. Ker pa je ta dinamika družine zelo specifična in navadno eden od staršev ni pripravljen sodelovati v obravnavi, ponujam tudi sledeče: Starš, ki meni, da je žrtev odtujevanja ali pa ga bivši partner obtožuje odtujevanja, pa po njegovem mnenju temu ni tako, lahko na Center MIT po predhodnem svetovalnem razgovoru dostavi dokumentacijo s sodnega proces, katerega predmet pravdanja je boj za varstvo in vzgojo nad skupnim otrokom (oz. otroci). Dokumentacijo strokovno pregledam in na podlagi celotnega sodnega postopka, uporabljenih metod obravnave, vsebine obtožb in konktraobtožb skušam izločiti elemente, ki nakazujejo na prisotnost/odsotnost odtujevanja ali morda na prisotnost/odsotnost nasilja nad otrokom oz. zanemarjanja.

Smotrnost oz. namen takšnih strokovnih mnenj:

  • Pogled na posamezno družino skozi prizmo starševskega odtujitvenega sindroma, ki je pogosto ali prisotno, ali pa gre zgolj za lažne obtožbe odtujevanja, v ozadju katere je dejansko zanemarjanje ali zloraba otroka;
  • pristojne institucije, ki so lahko pomanjkljivo obravnavale družino v dosedanjem postopku, se poduči oz. se jim da strokovno informacijo na način, za kakršnega sami morda še niso usposobljeni. To mnenje jim je lahko izhodišče za drugačno obravnavo in dopolnitev njihovega strokovnega mnenja.
  • To strokovno mnenje je veliko staršem tudi edino upanje (ker žal strokovnjaki v večini še nismo primerno usposobljeni za delo na tem področju), da starš otroka »pridobi nazaj« in da ne pride do dokončne odtujitve otroka od starša. Ali pa je strokovno mnenje starševo edino upanje, da otroka zaščiti pred zanemarjanje oz. zlorabo otroka, ki je lahko zelo subtilna in prikrita.

Strokovno mnenje, pripravljeno na podlagi dokumentacije, predstavlja in osvetli dogajanja v družini, ki so bila morda do sedaj v obravnavi spregledana. Mnenje ne more z gotovostjo odražati dejanskega stanja. Saj je za ustrezno nepristransko oceno le tega potrebna obravnava celotne družine. Vsekakor pa lahko dogajanje v posamezni družini, povezano z dognanji tujih raziskav, dokaže veliko verjetnost prisotnosti določene dinamike, ki škodljivo vpliva na otrokov razvoj.

 

Cena strokovnega mnenja je med 400 in 600 € - odvisno od dolžine mnenja in pregledanega gradiva.

 

Kontakt: 040 416 761, matej@centermit.si

 
Prijava
 
 
*Naročam število vstopnic
  400,00 €
 
 
*Ime
*Priimek
*Naslov
*Poštna številka *Pošta
*Telefon
*E-naslov
Opombe
Polja označetna z * so obvezna.
s splošnimi pogoji
 
 
Plačilo
Ob oddaji naročila prejmete na e-naslov predračun. Po plačilu predračuna vam na e-naslov pošljemo vstopnico, katero prinesite s seboj na predavanje. V primeru, da ste naročili več vstopnic, bomo za vsakega udeleženca poslali svojo.

V kolikor želite, da vam predračun pošljemo v fizični obliki na domač naslov, nam to prosim sporočite pod Opombami.
 
 
Skupna vrednost naročila:
 
 
Bodite obveščeni z e-novicami
Tekoče novosti, napovedi dogodkov, ...Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani, uporabljamo piškotke (cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
  
OK
Več